Capitolul 5

| 2 Comments

Dacă te-ai rătăcit sau nu știi pe unde s-o iei, în ziua de azi e simplu: dai drumul la GPS și gata. Sau… nu? Ei bine, dacă se întâmplă să te afli pe yacht-ul “White Rose of Drachs” și plutești pe Marea Ionică, ar fi mai bine să întrebi un localnic.
În cursul unor experimente de la sfârșitul lui iunie 2013, profesorul asistent Todd Humphreys de la Departamentul de Mecanică și Inginerie Aerospațială al Unitersității din Texas, împreună cu o echipă de studenți, a reușit să păcălească GPS-ul yacht-ului și să-i schimbe cursul folosind un dispozitiv artizanal care emitea semnale false.
Dispozitivul construit de studenți emitea semnale GPS din domeniul civil, la început foarte slabe, care încetul cu încetul au devenit mai puternice decât semnalele recepționate de la sateliți. Cum semnalul nu a fost bruiat, nicio alarmă nu a atenționat asupra pericolului. După ce au ajuns să controleze sistemul de navigație, studenții i-au transmis că a deviat de la cursul programat. Urmarea a fost că yacht-ul a început să vireze, în timp ce sistemul raporta că navighează în linie dreaptă. Întregul experiment și explicațiile necesare sunt documentate în acest film.

Experimentul a fost executat la invitația căpitanului yacht-ului, Andrew Schofield, care a spus că tehnica demonstrată e destul de înspăimântătoare și ar putea avea consecințe periculoase. “Ar trebui să ne gândim serios cum să rezolvăm repede amenințarea asta”, a adăugat profesorul Humphreys. Orice vehicul cu sistem de navigație semi-autonom, chiar și avioanele, ar putea fi controlate în acest fel.
În 2005, la întâlnirea tehnică internațională a diviziei pentru sateliți a Institutului pentru Navigație din Long Beach, California, un grup de cercetători a publicat Countermeasures for GPS signal spoofing, un articol detaliat și destul de tehnic în care sunt identificate mai multe posibilități de contracarare a unui astfel de atac. Problema este că oricare dintre soluțiile prezentate are nevoie de implementare specifică în fiecare receptor GPS civil. Asta înseamnă timp și bani.
Așa încât, până când vom avea în mașină un GPS inteligent care să ne informeze liniștit “Am detectat un semnal falsificat. Navigație oprită, întrebați un trecător”, nu e deloc exclus să plecăm către Constanța și să ne trezim la Ciorogîrla.

2 Comments

  1. Good post. Thanks.

  2. An incredible chance for me and it was heavenly information to view this site. Extremely hard to reveal these helpful page or site. I have numerous tools and accomplishing legitimate article of these worked admirably and vitality keeps on being seeing about this web blog. You can use this best essay for any kind of academic writing work.

  3. Commenting is closed for this article.